01

SUP WETGEVING

Per 1 januari 2023 is de nieuwe wetgeving in werking getreden voor eenmalige verpakkingen die plastic bevatten (Single Use Plastic, afgekort SUP). Het belangrijkste doel van de SUP-richtlijn is het verminderen van de milieu-impact van wegwerpplastics.

SUP-verpakkingen zijn geïdentificeerd op basis van de top 10 plastic zwerfafval items die op stranden worden gevonden en die een eenmalig karakter hebben. Dit betreft drank- en voedselverpakkingen voor onmiddellijke consumptie uit de verpakking, zonder verdere bereiding.

 

Het eerste punt wat voor u zal gaan veranderen is het volgende: Merkeigenaren die kunststofverpakkingen op de markt brengen voor éénmalig gebruik, zijn vanaf januari 2023 verplicht hierover een toeslag te betalen. Deze toeslag is een vergoeding voor de opruimkosten voor de verpakkingen. De toeslag die de overheid hiervoor heeft vastgelegd is € 2,30 per 1.000 stuks.

 

Wij zijn genoodzaakt deze toeslag vanaf 1 juli 2023 op onderstaande producten door te belasten. Dit zal gaan om:

Melkcups

Suikerzakjes

Koek

 

Een ander punt wat voor u in het dagelijks gebruik zal veranderen is het gratis verstrekken van aanverwante artikelen. Deze voedselverpakkingen (denk aan koekjes, melkcups, suikerzakjes, honing, suikersticks, etc.) gratis meegeven aan klanten bij een kopje koffie mag vanaf 1 juli 2023 niet meer. Hiervoor zal een kleine vergoeding betaald moeten worden door de klant.

Een advies vanuit onze kant zou zijn om bij het betaalmoment een vermelding weer te geven. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een bordje bij de kassa, waarin wordt aangegeven dat er een toeslag betaald moet worden voor het gebruik van dit product. De overheid heeft hiervoor richtlijnen gegeven, € 0,25 op een beker, € 0,50 op een maaltijd en € 0,05 bakjes/zakjes met eenpersoonsporties.

 

Wij begrijpen dat bovenstaande wetgeving een invloed heeft op uw organisatie. Echter gaat het om een wetgeving die wij als samenleving zullen moeten naleven. Deze wetgeving is vrij nieuw en continue in ontwikkeling en niet alles is op dit moment helder. Deze wetgeving heeft mogelijk een veel bredere impact op uw (Horeca)bedrijf. Wij kunnen dus niet volledig zijn over de impact van deze wetgeving op uw bedrijf.  Tevens zijn wij hierdoor niet aansprakelijk voor eventuele veranderingen vanuit de overheid.

Voor meer informatie over de SUP-wetgeving, verwijzen wij u graag naar de volgende website:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/afval/regels-voor-wegwerpplastic
en de website van www.afvalfondsverpakkingen.nl

 

Mochten er nog vragen zijn, horen wij het graag en staan u graag te woord.